Mit kezdjek a kamasz gyerekemmel – avagy hogyan segít a jóga?
Amikor eljön a kamaszkorszak akkor mindenkivel kommunikálnak csak a szülővel nem. Ilyenkor akár mennyire is segítő szándékkal fordulunk feléjük elutasítást kapunk. Szülőként tudjuk, hogy milyen sok veszélynek vannak kitéve de mégse nagyon tudunk mit

A tinédzser sajátossága, hogy a világot szeretné megismerni, figyelmének fókusza a külvilágon van. Életének legfontosabb része, hogy elfogadja/ befogadja őt a saját korosztálya, ezért minden rezdülést figyel, és nézi, hogy milyen hatással van az emberekre. Ez teljesen természetes, meg kell tanulnia magát elhelyezni a külvilágban. Közben számos új érzés, gondolat, ösztön támad fel benne, amik ismeretlenek, szokatlanok, néha még maga se érti, hogy miért viselkedik úgy ahogy. 

 adult-architecture-blonde-267775.jpg

Az oktatási rendszer nem feltétlen segíti az egészséges önbizalom kialakulását, hiszen folyamatosan azt hallják egészen kicsi koruktól, hogy „jól kell teljesíts különben nem lesz belőled semmi/senki”. A kamaszok teljesítménye nagyon függ ingadozó lelkiállapotuktól, a hormonok aktuális szintjétől, például egy szerelmi bánat vagy akár egy negatív komment is könnyen eredményezhet egy kitűnő tanulónál is egy 2-es történelem dolgozatot.

Szülőként nagyon nehéz elképzelni a mai kamaszok életét, problémáit. A mi időnkben sokkal fontosabbak voltak a személyes kapcsolatok. Manapság a tinik az online térben élik közösségi életüket (persze nem csak ott) és mi sokszor el se tudjuk képzelni, hogy mi zajlik ott, milyen atrocitások érik ott gyerekünket. Félnek, ha egy kicsit is offline vannak,nem használják a telefonjukat, nem nézik meg ki mit posztolt, kommentelt, nem látják a story-ját - ami az instagramon 24 órán keresztül látható csak, és abból tudják igazából, hogy ki, kivel, mit csinál, vagy éppen kit kedvel, kit nem -  akkor valami nagyon fontosból kimaradhatnak. Ez a feltételes mód egy függőséget és folyamatos online jelenlétet követel. Ez egy nagyon erős stresszor, mindig készenlétben kell lenni.

Mi csak annyit látunk, hogy folyton a telefont nyomkodják és ránk csapják az ajtót. Mi meg értetlenül állunk és aggódunk. 

 A tinédzserek ebben az időszakban találkoznak először intenzíven a stresszel (van kivétel). Önmagában a stressz nem feltétlenül jelent rosszat, leginkább azon múlik, hogy az adott személy hogyan éli meg. Ha bele gondolunk, szülőként mi se mindig kezeljük jól ezeket a helyzeteket, így teljesen érhető, ha kamasz gyerekünk se tudja, mit kezdjen ezekkel a helyzetekkel, érzésekkel.

 

 A folyamatos stressz, a folyamatos online jelenlét/ készenlét serkenti az un. stresszhormon, a kortizol termelését. Ez a hormon mindig jelen van a szervezetünkben, és nagyon hasznos is: gyors energialöketet ad, megvédi a szervezetet a veszélytől. De ha a kortizol szint tartósan magas lesz, akkor komoly problémákat tud okozni, mint:

  • gyengült szellemi teljesítmény
  • csökkenő pajzsmirigy tevékenység
  • vércukorszint ingadozások
  • csökkenő csontsűrűség
  • csökkenő izomtömeg
  • magasabb vérnyomás
  • rosszabbul működő immunrendszer, gyulladásos folyamatok a testben
  • növekvő mértékű hasi elhízás
  • rosszkedv, fásultság, lehangoltság
  • depresszió

Ilyen kellemetlen tüneteket okoz a krónikus stressz.

Elég rosszul hangzik, nem?!?

 

És akkor most mit tegyek?

A jó hír, hogy minden mozgás csökkenti a kortizol szintet, de a jóga különösen jó hatású az idegrendszer megnyugtatásában, így a kortizolszint csökkentésében. Egy jó kis jógaóra után pihentető lesz az alvás, a stresszel kapcsolatos emésztési gondok enyhülnek, elmúlik a lelki kiégettség érzés. Feltöltődnek az energiaraktárak!

A tinédzser kiszabadul egy rövid időre a mókuskerékből, átéli a tinijóga nyugtató hatását, megtapasztalja, hogy képes lenyugodni, és azt, hogy ettől milyen jól érzi magát. És a legfontosabb: vágyni fog erre a békés állapotra.

A jógázással töltött idő többszörösen megtérül. 

untitled-2zoomjoga.png

Pazonyi Mónika tinijóga oktató, tinijóga oktatóképzés vezető


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr514445736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tinijóga

Friss topikok

süti beállítások módosítása