Gyerekből - felnőtt - de miért ilyen fájdalmas a tinédzserkor?!?
A tinédzser korszak az egyik legintenzívebb változással járó időszak életünkben. Kellő türelemmel, megértéssel érdemes segíteni őket. Ehhez viszont most nézzük meg, hogy mi is történik velük, és hogyan tud a jóga segíteni a változások elviselhetővé t

Iadult-blur-bonnet-246367.jpg

 

Tizenéves test

Először is a külső változások is beindulnak, hirtelen elkezdenek nőni, a nemi sajátosságok dominánsan megjelennek. Nézik a testük alakulását, növekedését, mindkét nemnél megjelenik az intim szőrzet. A fiúk hangja mutál, a lányok elkezdenek menstruálni, intenzív szagú lesz az izzadás. Az édes kis cuki gyerek már nem gyerek többé, de még nem is felnőtt. Tudja és ismeri a változásokat, amik történnek vele, de nap mint nap szembesülni vele a tükörbe nézve, mégis zavarba ejtő, frusztráló. Ahhoz, hogy ezek a változások mind beinduljanak, a szervezetnek óriási munkára, hormontermelésre van szüksége.

A hormonok befolyással vannak a testi változások mellett a hangulatunkra, energiaszintünkre, viselkedésünkre. Ezekkel az ösztönös működésekkel szemben nem tudunk mit tenni. Kicsit olyasminek látom, mint a vidámparkban azokat a forgó játékokat, amik mint a polip karjai tartanak egy ülést, és önmagukban is forognak, mennek le-fel, az egész szerkezet is forog, mi meg tehetetlenül ülünk benne és várjuk a következő történést. Mondjuk a vidámparkban legalább eldönthetjük, hogy felülünk-e vagy nem. 

De itt nincs választás: mindenkinek végig kell menni a hormon vidámparkon. A szegény tinédzser csak nézi, átéli, néha elszenvedi, néha eufórikusan boldog. Tehetetlenül csapong az egyik állapotból a másikba, néha óriási amplitúdóval.

Szerencsére a jóga rendkívül jól ki tudja egyensúlyozni a hormonok működését. A fizikai gyakorlatok nagy része stimulálja valamelyik belső kiválasztású mirigyet, amely mirigyek szabályozzák a hormonok kibocsájtását a véráramba. A vidámparkos hasonlattal élve, a polipkarok mozgását tudjuk lassítani, és/vagy a forgássebességet feldolgozható ritmusúra állítani. A jógagyakorlás a legújabb kutatások és a több száz éves tapasztalatok alapján remekül kiegyensúlyozza a hormonháztartás működését. Ez a felnőtteknél is nagyon áldásos hatású! Képzeljük el, milyen fontos ez:  indirekt módon javítja a kamasz hangulatát, érzelmi állapotát, sokkal jobban fogja érezni magát a bőrében.

 

Kamasz agy

A következő kihívás a tinik életében az agyuk intenzív átalakulása. A frontális lebeny kialakulása tinédzserkor végén is túl, kb. 23-24 éves korig folytatódik. 

A homloklebeny felelős: a társas kapcsolatokért, az érzelmi intelligenciáért, a tervezésért, komplex cselekmények megszervezéséért, önkontroll kialakulásáért, a szociális ítélőképesség kialakulásáért, absztrakt gondolkozásért, kockázatértékelésért, döntéshozatalért, a személyiség kifejezéséért, rövidtávú memóriáért. Ezek a végrehajtó funkciók egy konfliktus és a választható megoldások között. 

Felelős a rugalmas gondolkozásért, ha pl. valami nem sikerül úgy, ahogy szerettük volna, akkor a flexibilis gondolkozással ki tudjunk alakítani egy másik stratégiát, egy B tervet. 

Miért írom le ezeket a tinijógával kapcsolatosan?

A jógában sok gyakorlatban fejlesztjük az agyunknak ezt a részét is. Számos gyakorlattal stimulálható, fejleszthető ez az agyi terület.

Frontális lebeny stimuláló gyakorlatokat külön tanultam - pont az említett célok elérése miatt - és ezeket rendszeresen építem be a tinédzser jóga óramenetébe. 

Ha fejlődik ez az agyi terület, képessé válik a kamasz felelősségteljesebben döntést hozni, olyan helyzetekben, mely sokszor hatással lehet az egész életére. Nagyon sok ilyen döntéshelyzet van: gondoljunk a felvételire, vagy arra, hogy milyen barátokkal barátkozik, hogyan tölti a szabadidejét, ki mellé ül be a kocsiba, stb...stb....Jobban tud majd a külvilág felé kommunikálni, és empatikusabbá válik. 

A rendszeres jógázás tehát túlmutat a pusztán fizikai hatásokon. 

A tinijóga tehát a hormonális kiegyensúlyozással segíti a kamaszt az érzelmi, hangulati ingadozások kezelésében, az agyi terület stimulálásával növeli az érzelmi intelligenciát, és pozitív irányba tereli a döntéshozatalt. Segítséget tud nyújtani ebben a rendkívül zavaros korszakban, hogy tisztábban lássák a saját helyzetüket.

Egyszóval szuper :)

 

 

Pazonyi Mónika tinijóga oktató, tinijóga oktatóképzés vezetője

jogaora.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr3914473478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása