Miért kell a tiniknek tinijógát tartani?
A gyerek joga gyerekes, a felnőtt jóga pedig uncsi...

Azt mondhatnánk, hogy ez is egy újabb marketing fogás, egy újabb célközönség megtalálása. Azt is kérdezhetnénk, hogy miért lenne szükség másfajta gyakorlatokra a kamaszoknak?

34322988_1829196324052585_4402796774998147072_n.jpg 

Látom több jógaoktató kolléga a felnőtt órán foglalkozik a tizenéves fiatalokkal. Ami nagyon jó, mert eljut hozzájuk a jóga szellemisége, jótékony hatásai. Én is pár évig egy iskolában foglalkoztam 14-15 évesekkel, tulajdonképpen a felnőtt tematika szerint. Nem mondom, hogy nem élvezték, de nagyon kevés szemben láttam felcsillani a fényt, azt az érzést, amikor a külsőségeken kivül valamit belül is megérintett a jóga.

Nekik a felnőtt óra egy kicsit uncsi, de már vannak annyira jól neveltek, és szófogadók, hogy nem szólnak, ha felnőttek között vannak, vagy ott van egy tanárja, aki retorziókat alkalmazhat.

Emiatt el is kezdtem magam képezni, mert éreztem, hogy más oktatási módszertanra lesz itt szükség.

Később arra is rájöttem, ha felnőttes jógát tartok egy tizenévesnek, akkor pont azt a stresszhelyzetet erősítem bennük, ami a mindennapnuk része: a megfelelési vágy a felnőtteknek, többieknek. Ez a kényszer megakadályozza abban, hogy végre önmaga legyen, felfedezze azt, hogy mit érez, ki is ő valójában, mert a kissé szokatlan helyzetben próbál a felnőttek elvárásainak megfelelni. Ez a megfelelési vágy az órán - tisztelet a kivételnek - főként a lányok sajátossága.

Én az óráimon támogatom és ösztönzöm őket abban, hogy felelősségteljesen tudják ők eldönteni, hogy mi a jó nekik és mi nem, mert ez a későbbi életükben nagyon hasznos tud lenni. Sokan annyira megszokták, hogyan kell viselkedni egy órán, hogy rendkivül hosszas munka eljutni hozzá, a valódi énjéhez, hogy merjen saját maga lenni, ne egy elképzelt szerepet játszon. Persze ez sokkal nagyobb kihívást tartogat az oktató szempontjából.

Mert milyen is egy tinédzser?

Nyegle, kritikus, szemtelen, ellenálló, hangos, vihogós, beszólós, érdektelen, stb. ( gondolom sok szülő tudná még folytatni a felsorolást) De ez neki nagyon fontos, mert a visszajelzések alapján megtanulja, mi az ami belefér mi nem, és ezekből a visszajelzésekből alakul ki a saját identitása. 

A velük való munka felkészültséget, odaadást, szeretetet igényel. Mert ők közben vágynak a szeretetre, a meghallgatásra, az érintésre, hogy elfogadják őket olyannak, amilyenek.

 

 A fejlődés szempontjából - érzelmi, fizikai, hormonális, agyi - a tizenéveseket is két csoportra osztjuk: 10-13-14 évesig a kistini, és a 14-19-ig nagytini. 

 

tinijoga.png

Oktatás módszertanilag eltér a két óratípus, mert mindkét korcsoportnál változó az érdeklődés, az aktuális fókusz az életükben.

Az biztos, hogy mindkét csoportnál fontos, hogy támogassuk őket a tinijógával az önismereti úton, segítsük felismerni az érzéseiket, és segítsük át őket ezen a nagyon nehéz, és stresszes életszakaszon.

Pazonyi Mónika tinijóga oktató, tinijóga oktatói továbbképzés vezetője.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1214465902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tinijóga

Friss topikok

süti beállítások módosítása