Miért nem hallgat rám a tini gyerekem?
Dehát tegnap még mindent elmondott...

Az egyik nap még te vagy a gyerek legjobb barátja, akiben megbízik, akinek mindent elmondhat. A következő nap pedig csak úgy minden előzmény nélkül rád csapja az ajtót.

Jézusom dehát mi történt ezzel a gyerekkel?

Kamasz lett…

5a4b9b93-2d9d-4112-95f5-86cf00b26f6c.jpeg 

Sokszor szülőként se könnyű megélni a kamaszkor kezdetét és persze folytatását, de ez egy teljesen normális folyamat annak ellenére, hogy valamikor a hajunk égnek áll a megváltozott viselkedéstől. Próbálunk neki ötletekkel segíteni, de azt kapjuk „- Anya, te ezt nem érted”, próbáljuk megölelni „- Anya, neee máááár”, próbálunk vele közös programot szervezni „- Nem, nekem ahhoz nincs kedvem”, stb.

De akkor hogyan tudunk egészséges kapcsolatot kiépíteni vele?

Ehhez ő is kell. Sajnos mi egyedül kevesek vagyunk, mert kettőn áll a vásár. A kamasz figyelme most általában a külvilág felé fordul, megkérdőjelezi az eddig ismerteket. Identitása ebben a korban nagyot fejlődik. Tinédzser korú gyermekünk szerencsés, ha talál magának egy mentort, vagy más néven bábát ( Uzsalyné Pécsi Rita nevelés kutató elnevezése), egy olyan embert, aki bölcsebb, meg mer neki nyílni és mint egy „pót szülő” tudja támogatni. Ez egy nagyon fontos és felelős szerep, nagyon nem mindegy, hogy ilyenkor egy “youtuber” videójában hallottakat, vagy egy hasonló korú kamasz remek ötleteit fogadja meg vagy inkább egy érett felnőttét. Ebben a korban sokszor fontos kérdésekben kell döntést hozni: ilyenkor kezdenek szexuális életet élni, ebben az időszakban alakulhatnak ki a káros szenvedélyek, most keresik azt a társaságot, amelyik számukra érdekes, és be is fogadja őket. Fontos, hogy milyen társaságban van gyakran, milyen véleményeket követ. 

A mentor személy lehet egy idősebb rokon, lehet egy edző, szomszéd, egy pedagógus vagy egy jógatanár. Megnyugtató érzés, amikor van a gyerekednek egy olyan idősebb támogatója, akitől kérdezhet olyan dolgokat, amiket most valami miatt nem kérdez meg tőlünk.

A jógázás segít a serdülőknek az önbizalom fejlesztésében, az összpontosításban, a düh és a folyton változó érzések kezelésében, egészséges testképhez segít. Erősíti a testet és lelket egyaránt, és segít megnyugodni. A jógázás hatására tudatosabbak leszünk, és fejlődik az empatikus képesség, az érzelmi intelligencia. A tini jógaórák végén mindig hagyunk időt beszélgetésre, és kapcsolódásra a többiekhez, és a jógaoktatóhoz. 

Te mit szeretnél kitől kérjen tanácsot a tinédzser gyereked?

jogaorak.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9115063922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása