5+1 trükk a hatékony tanuláshoz
Hogyan nyugtasd le magad egy felelés vagy doga előtt


Izzad a tenyered, nem kapsz levegőt, elmegy a hangod, nem jut eszedbe semmi? Dolgozat vagy bármilyen megmérettetés előtt nem tudsz aludni, annyira feszült vagy? Nem tudsz enni? Vagy éppen folyamatosan nassolsz idegességedben? Lehetetlennek érzed órákon keresztül a koncentrációt? Vagy a nyomás miatt nem tudsz odafigyelni az anyagra? Félsz, hogy nem sikerül?

759f985b-a555-4dd1-b20f-b07c81fbd55c.jpeg

 

Elkezdődött megint a suli, újra jönnek a folyamatos számonkérések. Megőrülök!! Nem bírom ki! Képtelenség ennyi mindent megtanulni! Nem tudok koncentrálni! Te is gondoltál már ilyeneket?

Mielőtt teljesen elkeserednél, tudd, hogy vannak olyan módszerek, amikkel le tudod nyugtatni magad. Te magad képes vagy arra, hogy egy kis odafigyeléssel oldjad a feszültséget, ami a testedben van, és ami ezáltal tükröződik az érzéseidben. Rövid gyakorlatokkal képes vagy növelni a koncentrációdat, ha már nagyon nehezen tudsz figyelni.

 Itt van 5 egyszerű gyakorlat, amivel oldani tudod a vizsgák, dolgozatok vagy felelés előtti feszültséget, és hatékonyábbá teheted a felkészülést.

  1. Lélegezz!  Amikor leülsz tanulni, egy pár percig figyeld a légzésedet. Figyeld a belégzés és a kilégzés hosszát. Ha nehezen tartod a figyelmed a légzésen, adj hozzá egy hangtalan számolást 27-től visszafelé. A felelés/ doga előtt mélyen lélegezz be és igyekezz hosszabban kilélegezni. 
  2. Nyújtsál! A vállaid, a nyakad könnyen be tud állni a tanulás közben. Egyszerűen csinálj egy pár vállkörzést, vagy húzd fel teljesen a vállad és ejtsd le párszor. Fontos, hogy teljesen engedd le. ( akár egy nagy kilégzéssel ) Hajtsd a fejed jobbra-balra, nyújtsd meg a nyakad, forgasd mindkét irányba. Majd végezz pár fejkörzést. Figyelj oda a mozgásra, a légzésed ritmusában mozogj. Ha kilazítod a nyakad, vállad, meg is fogsz nyugodni egy kicsit.
  3. Hasi légzéssel lélegezz! A hasi légzés meg fog egy kicsit nyugtatni. Ha nagyon feszült vagy, lehet, hogy az sem jut eszedbe, amit teljesen jól megtanultál. Tedd az egyik tenyeredet a hasadra, a köldök magasságába, és lélegezz úgy, hogy belégzéskor megemelkedik a hasad, kilégzéskor visszasüllyed. Figyeld egy percig a légzésed!
  4. Mozogj! Tanulás közben minden 20-25 percben állj fel, végezd el a kedvenc pózod, sétálgass. Ha nem jógáztál még, akkor egyszerűen nyújtózz jó magasra, finoman hajolj jobbra-balra, domborítsd és homorítsd a hátad. Persze ezt ne a dolgozat alatt :D 
  5. Aludj! Minden éjjel minimum 8-10 órát, lehetőleg állandó fekvési és kelési idővel. Sajnos a kialvatlanság hatással van az idegrendszerre: ha nem alszol eleget, eleve feszültebb vagy, romlik a memóriád, sokkal nehezebb koncentrálni. ( plusz a bőrödnek is rosszat tesz, de erről majd később írok, ha érdekel) A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás létfontosságú ilyenkor. ( sajna az a rossz hírem van, hogy nem elég csak a doga előtti nap egy jót aludni)

 +1

Növeld a koncentrációd!

Ha úgy érzed, hogy elfáradt az agyad, már nem tudsz figyelni, végezz ellentétes karkörzéseket: nyújts fel mindkét karod magastartásba, az egyik kezeddel kezdj el előre, a másik kezeddel hátra körözni. Majd cseréld meg az irányokat. Nem is olyan könnyű, ugye? Állj egy kicsit egy lábon, figyeld milyen az egyensúlyod. Ha nagyon dölöngélsz, nézz magad előtt egy mozdulatlan pontra, és abba kapaszkodj. Ha meg se kottyan neked, akkor csukd be a szemed.... vagy állásban hajolj előre ( hajlított térddel!!!) és engedd, hogy lógjon a fejed. Amelyik éppen kivitelezhető... 

Ez a pár egyszerű gyakorlat sokat segíthet neked!

Kipróbálod? :) Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra!

Pazonyi Mónika - tinijóga oktató, tini jóga oktatóképzés vezető

*rendszeres órák a Délinél*

 

7b2b238f-4f45-40dc-b2a7-7d67697cd04e.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr315012878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tinijóga

Friss topikok

süti beállítások módosítása