Csak 10 like-ot kaptam – akkor ronda vagyok? Pozitív énkép és a jóga
Kutatásokból kiderült, hogy a mai fiatalok a tárgyaikat is az alapján ítélik meg, hogy hány like-ot kapnak rá. De akkor mi a helyzet azokkal a képekkel, amik őket ábrázolják? Biztos, hogy reális képet kapnak magukról a like-ok alapján?

Nehéz elképzelni, hogy ennyire hatással lehet az önképük kialakulásában a social média. A mi időnkben élőszóban kaphattunk visszajelzéseket, bíztató érintéseket, baráti öleléseket vagy éppen cikizést. A mai fiatalok ezeket like-ok és emoji formájában kapják meg az online térben.

kicsi.png

Próbáljuk meg kicsit visszaemlékezni, milyen érzés is volt kamasznak lenni, mennyi kérdés volt bennünk:

elég jól nézek ki?

vajon én is bejövök a Petinek?

nem vagyok túl alacsony/lapos/kövér?

most rajtam nevetnek?

mit beszélnek rólam a hátam mögött?

A mai tinédzserek gyakorlatilag 0-24 kapják az online térben a visszajelzéseket, mintákat, aminek szeretnének megfelelni pl.: szeretnék dúsabb ajkakat, nekem csak 100 követőm van, Zsuzsi most kommentelt a képem alá, hogy gagyi a cipőm.

A kamaszok egy világnak szeretnének megfelelni, ami gyakorlatilag irreális és torz. Ennek a látszat világnak. 

Ez viszont egy óriási stressz számukra… és állandóan jelen van az életükben. 

Ha sok szorongást, stresszt él meg egy gyerek / tinédzser ( de még a felnőttek is ), akkor nem szeret önmagával lenni. A folyamatos kapcsolódás téves érzése ahhoz vezet, hogy félnek egyedül lenni. 

Ezek az elvárások, vagy vélt elvárások, belső feszültséget okoznak. Nem tudja mit kell ezekkel az érzésekkel csinálni, egyáltalán azt se tudja, hogy mi történik vele. ( nézzünk magunkba: mi, felnőttek mindig tudjuk? )

Ha nem komfortos önmagunkkal lenni, ha nem vagyunk jóban a gondolatainkkal, hogyan tudjuk jól érezni magunkat a bőrünkben? Persze lehet növelni körülöttünk a zajt, hogy ne halljuk a saját gondolatainkat, lehet dühöngeni, hisztizni, vagy vásárolni ezt-azt, és így rövidke boldogságfröccsöt kapni és persze egy csokival is lehet egyre szorosabb „barátságot” kötni. De sajnos nem csak ilyen megoldások jutnak a tinédzserek eszébe...

kicsi2.png
Sajnos sokszor példát sem látunk arra, hogyan kell ezekkel megküzdeni. 


Szerintem az optimális válasz erre az őrületes, egyre erősebbé váló külvilágfókuszú jelenségre, a fiatalok megismertetése az önvizsgálattal, önelemzéssel. El tudjuk-e vezetni a fiatalokat a fizikai gyakorláson keresztül a türelem és a nyugalom megismeréséhez? Meg tudjuk-e ismertetni őket a nyugalomnak azzal a fokával, ahol már olyan biztonságban érzi magát, hogy barátkozni tudjon a belső lényével? 

Igen, EZ A JÓGA

Amikor az állandó zaklatottság érzéséből megtapasztaljuk a belső békességet, amikor felfedezzük az egyediségünket, és vállalni is tudjuk anélkül, hogy elveszítenénk magunkat a közösségben. Amint a jóga eszköztárával képesek leszünk nyugalmat találni, könnyedén fogunk a többiekkel együttműködni és nyugalmat teremteni másokban is. Így szépen lassan tisztában leszünk a saját értékeinkkel, vagy célt tudunk találni az életünkben.

Ez egy élethosszig tartó utazás a fizikai és lelki jóllét felé, egy út, ahol megtanuljuk elfogadni önmagunkat és ezáltal másokat. 

tinijoga.png

Pazonyi Mónika tinijóga oktató, tinijóga oktatói továbbképzés vezetője.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tinijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr4714445752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tinijóga

Friss topikok

süti beállítások módosítása